प्रकृतिले दिएका हरेक वस्तु हाम्रा लागि उपयोगी छन्, तैपनि कतिपय वस्तुलाई अर्को वस्तुसँग मिसाएर प्रयोग गर्दा त्यसले शरीरलाई हानि पुर्याउन सक्छ । त्यस्ता केही संयोग :
दूधका साथ दही, नुन, नरिवल, मुला, मुलाको पात, तेल, सातु, अमिलो फल, अन्य अमिलोजन्य पदार्थ, बेल, तरबुजा आदि खाँदा शरीरलाई हानि हुन्छ ।
दहीसँग खिर, दूध, पनिर, धेरै तातो खाना वा तातो वस्तु खानु हानिकारक हुन सक्छ ।
घिउ र मह बराबर मात्रामा मिसाउँदा त्यो विषसमान हुन्छ ।
महका साथ मुला, अंगुर, वर्षाको पानी, तातो पानी वा तातो वस्तु खाँदा शरीरलाई हानि पुग्न सक्छ ।
तरबुजासँग लसुन, मुलाको पात, दूध तथा दही खानु हुँदैन ।
खीरसँग खिचडी, कटहर, अमिला खानेकुरा तथा सातु खाँदा बेफाइदा हुन्छ ।
चिसो पानीसँग घिउ, तेल, अम्बा, जामुन, काँक्रा, ताता खानेकुरा, तरबुजा, बदाम खाँदा त्यसले लाभभन्दा हानि पुर्याउँछ ।
लोकनाथ खनाल
योग प्रशिक्षक,
पतञ्जली योग समिति