मृगौलाका बिरामीले  के खाने ? के नखाने ?

- संगीता लामिछाने, डाइटिसियन

फाल्गुन ५, २०७६

खान हुने : 

चामल, गहुँ , फापर, कोदो, जौ, मकै, कर्नफ्लेक्स, सुजी, साबुदाना, चिउरा, भुजा, बिस्कुट, पास्ता, म्याकरोनी, पाउरोटी, कर्नफलेर । 

तरकारी : मेथीको साग, चाइनिज साग, सलाद, साग, चुकन्दर, लौका, घिरौला, स्कुस, काँक्रो, ग्याँठकोबी, चिचिन्डो, परबर, हरियो बकुल्ला, हरियो मटरकोसा । 

फलफूल : अम्बा, स्याउ, नास्पाती, मेवा, भुइँकटर, स्ट्रबेरी । 

दूध, दही : दूध र दूधबाट बनेका     परिकारहरू तोकिएको मात्रामा । साथै चिकित्सकले तोकेबमोजिम पानी पिउनुपर्छ । 

खान नहुने : 

    तामा, सिन्की, गुन्द्रुक, च्याउ ।

    पेय पदार्थ, जस्तै कोक, फ्यान्टा, फ्रुट जुस, बियर, रक्सी, चिया, कफी आदि । 

    प्याकेटका सुपहरू, पुराना तयारी अचारह,रू आल चिप्स, नुनिला बिस्कुट पापड, दालमोठ । 

    खाने मसलाहरू जस्तै— काजु, बदाम, नरिवल, ओखर, किसमिस, पेस्ता, अन्जिर आदि । 

    बेकरीका खानेकुराहरू ।

    अजिनोमोटो प्रयोग गरिएका खानेकुराहरू । 

    तारे भुटेका खानेकुराहरू जस्तै नमकिन, पुरी, समोसा । 

    हर्लिक्स, बर्नभिटा, भिभा । 

    रातो मासु जस्तै राँगा, खसी, बोका, सुँगुर, बंगुर । 

    भित्री मासु जस्तै कलेजो, फोक्सो, मुटु आदि । 

    चुरोट, सुर्ती, खैनी ।

 

प्रकाशित :फाल्गुन ५, २०७६

तपाईको प्रतिक्रिया

कमेन्टको लागि यहाँ click गर्नुहोस्

फेसबूक कमेन्ट गर्नुहोस्

फेसबूक छैन? यो फारम प्रयोग गर्नुहोस्

×