• कभरस्टोरी
    • रिपोर्ट
    • टिप्पणी
    • वार्ता
  • जीवनशैली
    • विज्ञान प्रविधि
    • स्वास्थ्य
    • करिअर
    • घुमघाम
    • फेसन
  • मल्टिमिडिया
    • फोटोस्टोरी
    • भिडियो
    • पोडकास्ट
  • कला मनोरञ्जन
    • सिनेमा
    • सङ्गीत
    • साहित्य
    • थिएटर
    • ललितकला
    • सेलिब्रेटी
    • गसिप
  • खेलकुद
    • राष्ट्रिय
    • अन्तराष्ट्रिय
    • क्रिकेट
    • फुटबल
  • प्रोफाइल
    • वाह ! जिन्दगी
    • ती युवा
    • किशोर छँदा
    • स्मृति लेख
  • समाज
    • शिक्षा
    • संस्कृति
    • इतिहास
    • प्रवास
    • अन्तर्राष्ट्रिय
    • सहर
    • अर्थ
    • खानपिन
  • ब्लोअप
  • कभरस्टोरी(current)
    • रिपोर्ट
    • टिप्पणी
    • वार्ता
  • जीवनशैली(current)
    • विज्ञान प्रविधि
    • स्वास्थ्य
    • करिअर
    • घुमघाम
    • फेसन
  • मल्टिमिडिया(current)
    • फोटोस्टोरी
    • भिडियो
    • पोडकास्ट
  • कला मनोरञ्जन(current)
    • सिनेमा
    • सङ्गीत
    • साहित्य
    • थिएटर
    • ललितकला
    • सेलिब्रेटी
    • गसिप
  • खेलकुद(current)
    • राष्ट्रिय
    • अन्तराष्ट्रिय
    • क्रिकेट
    • फुटबल
  • प्रोफाइल(current)
    • वाह ! जिन्दगी
    • ती युवा
    • किशोर छँदा
    • स्मृति लेख
  • समाज(current)
    • शिक्षा
    • संस्कृति
    • इतिहास
    • प्रवास
    • अन्तर्राष्ट्रिय
    • सहर
    • अर्थ
    • खानपिन
  • ब्लोअप(current)
  • थप
    • अभिमत/विचार
    • अन्तरवार्ता
    • समाचार
    • कार्टुन
    • ब्लग
    • इपेपर
    • अर्काइभ
  1. होम
  2. कला मनोरञ्जन
  3. साहित्य
साहित्य
भान्सामा साहित्यकार
  • फेसबुकमा शेर गरौ
  • ट्वीटरमा शेर गरौ
  • मेल गरौ

सुजाता मुखिया

भान्सामा साहित्यकार
कार्तिक २१, २०७६

बिहान उठी पानी ल्याउँछु, तिमी कुचो लाउनु

भात म पकाइदिन्छु, तिमी लुगा धुनु

बराबर तिम्रो मेरो माया बराबर

हरिवंश आचर्यले गाएजस्तै अहिले महिला र पुरुष सराबरी घर–भान्साको काममा खट्ने गरेका छन् । कुचो लगाउने, भाँडावर्तन माझ्ने, खानपिन पकाउने, लुगाफाटो धुने कामलाई कुनैबेला महिलाको पेवा भनिन्थ्यो । अहिले भने उक्त धारणामा ठूलो परिवर्तन देखा पर्न थालेको छ ।

खाना आफैं पकाउँछु

मदन पुरस्कार विजेता साहित्यकार अमर न्यौपानेले १० वर्षकै उमेरमा खाना बनाउन सिकेका थिए । घरमा महिनावारी हुँदा बार्ने चलन भएकाले उनले सानै उमेरदेखि खाना बनाउन थाले । त्यसपछि काठमाडौंमा डेरा गरेर बस्न थालेपछि आफैं खाना बनाउनुपथ्र्यो । अहिले पनि उनी आफैं खाना पकाउँछन् । घरमा मासु पकाउनुपरे आमा–बुवाले उनैलाई अघि सार्नुहुन्छ । दिदीले पकाएको सुख्खा रोटी र आफूले पकाएको सब्जी मिठो मानेर खानुहुन्छ । त्यसैले पनि न्यौपाने दसैंमा खसीको मासु आफंै पकाउँछन् । 

आफ्नै करेसाबारीमा भएको सब्जी आफै टिपेर धोइपखाली गरी पकाउँछन् । भान्सामा नुन, तेल, मरमसला सकिए बजारबाट आफैं किनेर ल्याउँछन् । भाडा माझ्ने, कुँचो लगाउने, लुगा धुने सबै काम न्यौपाने आफैं गर्छन् । 

कहिलेकाहीं पकाउँदै काम गर्दा खाना डढ्छ । काममा भुलिदा दुई पटक नुन हालेर सब्जी चर्को भएको अनुभव पनि छ उनीसँग । दाल पकाउँदा दाल नहाली पानी मात्र उमालेका पनि छन् । एकपटक ग्याँस सानो बनाएर दुध बसालेर ल्यापटपमा काम गर्दा दुध सुकेर कुराउनी भएको छ । पानी उमालेर बिर्संदा पानी सुकेर भाँडा डढेको पनि छ । न्यौपाने अनावश्यक सामान जोड्न मन नलाग्ने भएकाले अति आवश्यक सामान मात्र किन्छन् ।

युट्युबमा हेरेर पकाउँछु

युवा साहित्यकार सुबिन भट्टराई नेपाली भान्सामा पाक्ने सबै किसिमका परिकार बनाउन आए पनि कहिलेकाहीं मात्र डाढू–पन्यु समाउँछन् । दाल–भात पकाउन उनलाई खासै जाँगर चल्दैन, तर फरक किसिमको खाना, खाजा, मासु आदि चाहिँ पकाउँछन् । भट्टराई कामबाट फुर्सद मिल्नासाथ युट्युबमा हेरेर पकाउन थाल्छन् । नयाँ–नयाँ परिकार बनाउन युट्युबबाटै सिक्छन् । भान्सामा के पाक्दैछ भनेर हेर्छन । संयुक्त परिवार भएकाले सबैलाई पकाएर भने ख्वाउदैनन् । 

भान्सामा सामान छ–छैन पकाउने बेलामा मात्र थाहा हुन्छ उनलाई । भट्टराई घरको सबै काम गर्ने मानिस भए पनि बिदा भएका बेला आफ्नो कोठा सफा गर्छन्, मिलाउँछन् । भट्टराईकी श्रीमती पनि कोठा सफा गर्छिन् र उनी त्यसमा श्रीमतीलाई सघाउँछन् । बजारमा नयाँ सब्जी वा खान मन लागेको कुरा किनेर ल्याउँछन् । नयाँ किताब देख्नेबित्तिकै किनेर ल्याउँने भट्टराईलाई ती पुस्तक मिलाएर राख्न पनि जाँगर चल्छ । यद्यपि पढिसकेपछि भने अल्छी लाग्छ, त्यसैले पुराना किताबहरूचाहिँ भद्रगोल हुन्छन् । 

खाना पकाउन मज्जा आउँछ 

अविवाहित हुँदा भान्साको सबै काम गर्ने कुमार नगरकोटीको घरको काम विवाहपछि भने उनकी श्रीमतीले गर्दै आएकी छिन् । उनलाई खाना पकाउन एकदमै मज्जा लाग्छ । नगरकोटीले बनाएको खाना सबैले मन पराएर खान्छन् । यद्यपि उनलाई एक्लै बनाएर खान अल्छी लाग्छ । एक्लै पकाएर कहिल्लै खाँदैनन् । पहिले साथीहरूलाई बोलाएर ख्वाउँथे । साथीहरू मैले पकाएको मीठो मानेर खान्थे र प्रशंसा गर्थे । पहिले–पहिले आफू सेफ हुनुपर्ने हो जस्तो पनि लाग्थ्यो नगरकोटीलाई । 

अहिले पनि कहिलेकाहीं श्रीमती र छोरालाई पकाएर ख्वाउँछन् । उनलाई खसीको मासु एकदमै मिठो गरि पकाउन आँउछ । लेखनमा व्यस्त हुने भएकाले नगरकोटी अहिले भान्सामा समय दिन पाउँदैनन् । उनको भान्सामा आलुको परिकार र मासुमात्र पाक्छ । सागसब्जी कमै पाक्छ । उनलाई सागसब्जी खासै मन पर्दैन । नगरकोटीलाई भान्सामा नुन सकिएको थाहा हुन्छ । उनी भान्सामा प्रयोग हुने सामानहरू आफै किनेर ल्याउँछन् । नयाँ मरमसला देख्ने वित्तिकै किनिहाल्छन् । 

नगरकोटीको छुट्टै कोठा छ जहाँ उनी लेख्ने–पढ्ने काम गर्छन् । उनको कोठा भद्रगोल हुन्छ । यद्यपि उनलाई अस्तव्यस्त कोठा नै मनपर्छ ।

 

प्रतिक्रिया
हाम्रो छनोट
कोभिड–१९ को जोखिम मुल्यांकन गर्ने बिधि (कोभिरा) सार्वजनिक
गर्भवती वा सुत्केरीको स्वास्थ्यमा समस्या देखिए के गर्ने ?
निर्मातासँग कलाकारको गुनासोः काम गराउने, अनि हराउने ?
राइडरलाई रोजीरोटीकै समस्या
सधैँ सडकमा
सम्बन्धित
साहित्य
कोरोनाले रोकेका नयाँ पुस्तक

कृष्ण आचार्य

वैशाख ८, २०७७

साहित्य
लेखकहरू लेख्न भन्दा पढ्नमै व्यस्त

कृष्ण आचार्य

वैशाख ८, २०७७

साहित्य
गीतकार नेता

कृष्ण आचार्य

वैशाख ८, २०७७

साहित्य
ब्यूँतियो इ-बुकः हिजो के भयो, अब के होला ?

कृष्ण आचार्य

वैशाख ८, २०७७

कभरस्टोरी

  • रिपोर्ट
  • टिप्पणी
  • वार्ता

जीवनशैली

  • विज्ञान प्रविधि
  • स्वास्थ्य
  • करिअर
  • घुमघाम
  • फेसन

मल्टिमिडिया

  • फोटोस्टोरी
  • भिडियो
  • पोडकास्ट

कला मनोरञ्जन

  • सिनेमा
  • सङ्गीत
  • साहित्य
  • थिएटर
  • ललितकला
  • सेलिब्रेटी
  • गसिप

खेलकुद

  • राष्ट्रिय
  • अन्तराष्ट्रिय
  • क्रिकेट
  • फुटबल

प्रोफाइल

  • वाह ! जिन्दगी
  • ती युवा
  • किशोर छँदा
  • स्मृति लेख

समाज

  • शिक्षा
  • संस्कृति
  • इतिहास
  • प्रवास
  • अन्तर्राष्ट्रिय
  • सहर
  • अर्थ
  • खानपिन

थप

  • ब्लोअप
  • अभिमत/विचार
  • अन्तरवार्ता
  • समाचार
  • कार्टुन
  • ब्लग
  • इपेपर
  • अर्काइभ

हामीलाई खोज्नुहोस्

हाम्रा अन्य प्रकाशनहरु

  • ekantipur
  • Kantipur TV
  • Radio Kantipur
  • The Kathmandu Post
  • Nepal
  • Nari

विज्ञापन

छापामा विज्ञापन गर्न यहाँ सम्पर्क गर्नुहोला»

Copyright © Saptahik